Home
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
2018.07.17. Priprema u Danskoj PDF Štampa El. pošta
Napisao Dubicsanac Attila   
četvrtak, 12 jul 2018 09:43

Na slici su takmicari iz Hongkonga, Irana, Venecuele, Namibije, Srbije, trener Mads, koordinator Sophie, Kube, Juzne Afrike, Bermude.

 

Za nekoliko dana počinje klinika iz world sailing programa pred svetsko u Danskoj, gde je pozvan naš takmičar Tihomir Zakić u klasi Finn. On će biti naš jedini predstavnik u Aarhusu na ovogodišnjem svetskom prvenstvu za olimpijske klase.
WS u saradnji sa  medjunadrodnom Finn asocijacijom, jedrilčarskim savezom Srbije na ovaj način pomaže Srbiju u razvoju olimpijskog jedrenja.

 

 

 

 

Осам финских морнара учествоваће у програму свјетских једриличара у Аархусу 2018


Класа Фин је одушевљена што има осам народа - два из Африке, два из Азије, три из Америке и један из Европе - учествују у програму Емергинг Натионс (ЕНП) у вези са светским шампионатима Хемпел Саилинг Аархус 2018, првим квалификациони догађај за Олимпијске игре у Токију 2020.

Морнари из Бермуда, Кубе, Ирана, Хонг Конга, Намибије, Србије, Јужне Африке и Венецуле ће имати користи од тренирања и подршке пре и током првенства у Архусу, што је друга најважнија регата у четвртини.

Ови осам морнара придружит ће се 92 друга морнара из Финске у Аархусу.

Због високе потражње за Финнским местима у Архусу, орган за организирање повећао је квоту за Финце са 90 на 100 (у поређењу са само 80 на истом догађају у Сантандеру 2014. године) и већ је у потпуности претплаћен. Више морнара су такође на листи чекања, уз МНА-е који траже додатна места.

100 бројева представљају морнара из 44 нације, што је највећи број нација представљених у било којој класи у Архусу, осим Ласера ​​и Радијала. Ово се упоређује са 36 нација током цијелог квалификационог циклуса за 2016. годину, иако је Фин је и даље био један од првих пет класа када је рачунао број представљених нација.

Клаус Наторп, шеф шампионата једриличара у Хемпелу, изјавио је: "Драго нам је да видимо свјетску популарност олимпијских једрења и класу Финн да рано попуњавају своју квоту. Повећање на 100 уноса допушта додатним земљама да уђу на Хемпел Саилинг Ворлд Цхампионсхипс у Аархусу. Ово је сјајно јер желимо привући што више нација. Такође се радујемо што ћемо дочекати класу Финн и нове нације у следећем кампу ЕНП. Снажна сарадња са Олимпијским класи и свјетским једрењем омогућила је то. "

Роцкал Еванс се нада да ће емулирати свог деде, Ховарда Лееа, који се такмичио за Бермуду на Олимпијским играма у Финну 1976
ЕНП се нуди морнара из земаља у којима нема довољно средстава за подршку обуци за обуку морнара. Од осам народа представљених у финској класи, четири морнара из Ирана, Србије, Намибије и Јужне Африке биће једини представници своје земље у Архусу.

Финска класа ЕНП у Архусу је тространи пројекат са финансијским средствима од Организационог комитета Архус 2018, финансирања Светског једриличког ЕНП и Финске класе, сви су радили руку под руку како би се ова сјајна сарадња могла остварити.

Првобитно је било намијењено да води клинике за Ласер, Радиал и још једну класу која има јаке традиције у Данској. Међутим, само ће бити клиника за Финн и Радиал класе пре и током свјетова 2018. године. Бивши фински морнар Мадс Бендик из Данске ће тренирати ЕНП Финн морнара кроз клинику пре првенства и потом их подржати до краја регате.

Џејмс Дагге, из Хонг Конга, сумира осећања групе када је рекао: "Без ЕНП-а, мој успјешан наставак у класу Финна би био упитан. Потпуно сам сама у Хонг Конгу, без тренера или партнера за тренинг, тако да само тренирати са другим бродовима бити ће невероватна. Изузетно сам захвалан за ову прилику. Радујем се интензивном тренингу против неких стварно великих морнара - који стоје између мене и највишег ранга, тако да би требало бити сјајно. "

Неки од морнара ће такодје бити обучени на Валенсијској академији дингхи, која има јаке везе са програмом развоја класе Финн, прије клинике у Архусу. Учесници ЕНП-а ће добити бесплатан смештај, опрему и тренирање за клинику и трајање свијетова. Класа Финн такође помаже у обезбеђивању одговарајуће опреме како би се сваком морнару имало правилног јарбола и једара за њихову висину, тежину и стил пловидбе.
Јамес Дагге на ЕП Европском првенству у Цадизу, Шпанија
Учесници
Од осам учесника ЕНП-а - Роцкал Еванс, Бермуда; Луис Марио Суарез Мансо, Куба; Јамес Дагге, Хонг Конг; Ахмад Ахмади, Иран; Цонстантин Хатзиламброс, Намибија; Тихомир Закић, Србија; Даве Схилтон, Јужна Африка; Андреас Лаге, Венецуела - неколико је отпловило Финце на међународном нивоу, неки су пловили на националном нивоу, а тек неколико њих започиње у класи.

Ево неколико њихових прича.

Џејмс Дагге (28 ) је мртвог живота, претежно у Ласерсима и Етцхеллс-у, али "сада сам велики тактичар брода, па је повратак у динге био добар изазов и пуно забаве. "Отпловио је своју прву финску регату у јануару 2018. године у Аустралији, а потом и Европљани у Цадизу, у марту у Шпанији и има пун програм испред док покушава да се квалификује за Токио 2020.

Његов радни дан је пилот пилота са Цатхаи Пацифицом у Хонг Конгу и тренира из Роиал Хонг Конг Иацхт Цлуба. Рекао је: " Олимпијске игре су одувек биле крајњи циљ, ништа се не приближава у потрази за савршеношћу. Што се тиче Финна, ниједан други брод не дозвољава великим дечацима да се такмиче на том нивоу. "

Андрес Лаге, 26, из Венецуеле , " Олимпијске игре су ми цели животни сан, пробудим се и размишљам о томе. Разлог мојег преласка на класу Фин је зато што сам га сматрао веома привлачним са слободним пумпањем и начином на који је сада веома физички. "

Отпловио је своје прве омладинске светове у Архусу 2008. године, а затим је почео тренинг за Олимпијске игре у олимпијади Рио 2016. Међутим, политичка нестабилност у Венецуели онемогућила је наставак, па се зауставио и преселио у Шпанију и основао школу једрења.

Да би надокнадио недостатак једриличарске конкуренције, преузео је триатлоне и Иронман садржај. " Надао сам се да ћу учинити нешто врло изазовно (јер је то била олимпијска година и имао сам осећај да нисам у Рио-ју, што морам да испуниш. Тако да нисам потписао ни једног Иронман-а, већ два. Заиста уживам у спорту, такмичењу и побољшавам себе "

Две године касније олимпијска буба поново је угризла.

" Када сам се преселио у земљу мог дечка, Шпанију, мој олимпијски сан је готово готово, а потом сам нашао начине да наставим да се борим за то још једном, иако знам да је било тешко задржати и без подршке било гдје."

"Када сам био млад, сви су ми рекли зашто сам био тако фокусиран на једрење, ако не бих живео пливањем, а потом у животу докаже се свима који су ми то рекли тада нису погрешили (укључујући неки од моје породице) и сада су супер поносни што сам пролазио кроз оно што највише волим. "
Ахмад Ахмади има за циљ да буде први ирански морнор на Олимпијади
Тихомир Закић, из Србије , плови Финске и код куће иу Мађарској од 2013. године, постао је шампион Србије 2016. године и поставио себи циљ да повећа величину своје националне флоте.

"У протеклих 4-5 година мој циљ је био да повећам класу Финова у Србији. Када сам се вратио имали смо само три чамца и сада имамо више од 10 бродова на Националном првенству. Када видим Мађаре и њихове велике флоте, то је мој циљ да расте разред у кући. "

"Моја мотивација да пловим Фин је изазов да будем бољи, да се такмичим са највећим и најбољим. Пошто смо мала и економски сиромашна земља, Архус је посебна прилика да видимо и учимо од најбољих. То ће бити од највећег значаја за моје учење и чак и за преношење знања другима у мојој земљи. Осим сазнања о пловидби Финна, сама организација је такође важан дио свијета пловидбе. "

Он каже да ће ЕНП бити непроцењив за њега. "Мислим да је главна корист тренинг са људима са много више искуства у овом чамцу који могу дати прави савјет и знање, као и подршку у сваком погледу, јер иначе би било тешко, ако не и немогуће."

Ахмад Ахмади покушава да буде први олимпијски морнар из Ирана . Он се такмичио са азијским регионалним квалификацијом за Рио 2016, уз помоћ финансијских средстава Финн класе и сада је редовни тренинг за Токио, опет са финансијским средствима Финн, али ЕНП пружа додатну подршку.

"Израда историје за моју земљу и нацију и регион и разбијање неких других записа на нашем континенту - све ће помоћи развоју једрења у мојој нацији и остварити мој дечији сан. Сваки пут када размишљам о томе, чини ме мотивисанијим и похлепаним да то учиним, а тиме се и надам да ће пловити значајно квалификацијом за игре, увести једрење и направити пловидбу познату за сваког иранског и сигуран сам Ја ћу то учинити јер видим тај потенцијал у себи. "

"Ниво трке у финској класи и колико је то узбудљиво и чврсто - и како можете да прођете друге момчади ако сте фит док сте фокусирани и имате тактике - то се сасвим разликује од других класа и чини ме више узбуђеним и када трка Завршава не могу да чекам следећег. У принципу имам стварно добар осећај док пловим на Финном на највишем нивоу. "
Цонстантин Хатзиламброс, из Намибије
Цонстантин Хатзиламброс, 33, из Намибије , пре 18 месеци прешао је у Фину након једрења Ласери и Хобији. До Аархуса ће се школовати у Јужној Африци.

Изабрао је Финна зато што: " Ниво Финнског једрења апелује на мене због морнара који мора бити у врхунској атлетској форми, да Финн омогућава врло блиско и конкурентско једрење и да је класа отворена за рад на опреми и једрима , јер то није једна класа дизајна. У принципу, Финн пловидба је атрактивна да је релативно јефтина да плови, конкурентна трка, и једини је једини човек доступан за високе, јаке мушкарце. "

Он верује да ЕНП клиника "игра виталну улогу у помоци поморцима из удаљенијих крајева света. То знање се онда може пренети на флоте у њиховим матичним земљама и побољшати ниво пловидбе до нивоа на бази грађе. "

Класа Фин је веома задовољна што је добродошла толико нових једриличара у класу кроз Финн ЕНП програм и жели им срећу у Аархусу у августу.

 

 

Poslednje ažurirano petak, 10 avgust 2018 13:55
 

KAMERA LIVE

Joomla Templates by Joomlashack
Top team Garage Door Denver